Als we het over zout hebben, bedoelen we meestal keukenzout. Wist je dat bijna 80% van de Nederlandse bevolking meer zout binnen krijgt dan de maximale hoeveelheid?

Voor alle volwassenen geldt het advies om niet meer dan 6 gram zout per dag binnen te krijgen.

Hoe krijgen we zout binnen?

Van nature zit er niet zoveel zout in ons eten. Ongeveer 80% van onze inname komt uit keukenzout dat fabrikanten toevoegen aan producten, zoals aan brood en kant-en-klaarmaaltijden. Fabrikanten voegen het vooral toe om bijvoorbeeld de smaak, houdbaarheid (vleesproducten, vis, zuurkool) of structuur (brood, kaas) te verbeteren. 20% van de hoeveelheid zout die we binnenkrijgen voegen we naar schatting zelf toe aan ons eten.

Vraag: hoeveel procent zout zit er denk je in een plakje gerookte ham? 100%= 6 gram.

A) 5 %
B) 12%
Het juiste antwoord is 12 %, dat komt neer op 0,7 gram per plakje.

Zout en je gezondheid 

De scheikundige naam voor keukenzout is natriumchloride (NaCl).
Natrium is belangrijk bij het regelen van de vochtbalans van het lichaam, het regelen van de bloeddruk en is nodig voor een goede werking van de spier- en zenuwcellen. Chloride speelt ook een rol bij het handhaven van de vochtbalans.

Te veel zout eten kan leiden tot onder andere een hoge bloeddruk. Een hoge bloeddruk verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. De nadelige effecten van zout worden vooral veroorzaakt door het natrium dat in zout zit. De hoeveelheid natrium kun je zelf uitrekenen door de hoeveelheid zout te delen door 2,5.

Advies 

Voor je gezondheid is het dus beter om niet meer dan 6 gram zout binnen te krijgen per dag. Wij maken in onze diëtistenpraktijk in Arnhem gebruik van de kruidenwijzer. Zo kun je snel zien welke kruiden lekker zijn bij je eten.

Wij staan voor je klaar

Marloes Aanstoot & Lysanne Bekker

Marloes Aanstoot & Lysanne Bekker

Diëtisten / eigenaren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *