Darmen zijn organen met een belangrijke functie voor de mens. De vertering van voedsel, het opnemen van voedingsstoffen en het verwerken van afvalstoffen, alles vindt plaats in de darmen. Soms kunnen de darmen niet even goed hun werk doen, dit kan klachten geven zoals ontstekingen, opgeblazen gevoel en winderigheid.

Prikkelbare-darmsyndroom (PDS/IBS)

Het prikkelbare-darmsyndroom (PDS/IBS) is te herkennen aan buikpijn, die al langere tijd aanhoudt en vaak minder wordt na toiletbezoek.

Je kunt het prikkelbare-darmsyndroom herkennen aan een reeks van maag- en darmklachten. Buikpijn komt bij het prikkelbare-darmsyndroom altijd voor. Daarnaast kunnen er andere klachten spelen zoals:
– Buikkrampen
– Opgeblazen gevoel en/of opgezette buik
– Diarree en/of obstipatie (verstopping)
– Slijm bij de ontlasting
– Borrelingen
– Winderigheid
–  Misselijkheid
– Zuurbranden
– Vermoeidheid

Ziekte van Crohn

Bij de ziekte van Crohn is je spijsverteringskanaal chronisch ontstoken. Deze ontstekingen kunnen in het hele spijsverteringskanaal voorkomen, dus vanaf de mond tot aan de kont.

De volgende klachten kunnen wijzen op de ziekte van Crohn:
– Buikpijn
– Verminderde eetlust
– Diarree
– Soms bloed bij de ontlasting
– Gewichtsverlies
– Groeiachterstand
– Bloedarmoede
– Koorts

Colitis ulcerosa

Colitis ulcerosa is een chronische aandoening van de endeldarm en/of de dikke darm. Bij deze aandoening zijn je darmen ontstoken.

De volgende klachten kunnen wijzen op colitis ulcerosa:
– Buikpijn
– Diarree
– Bloed en/of slijm bij de ontlasting
– Gewichtsverlies
– Bloedarmoede
– Koorts
– Vermoeidheid

Hoe kunnen wij jou helpen?

Samen gaan we kijken naar je voedingspatroon en welke producten eventueel klachten kunnen geven of verergeren. Daarnaast is de verhouding tussen de macronutriënten belangrijk, net zoals een voldoende inname van vezels, vocht, vitaminen en mineralen. Wij geven je praktisch advies en een persoonlijke behandeling. Hierdoor verbetert je voedingstoestand en kunnen je klachten verminderen. Dat doen we bovendien op een manier die bij jouw leefstijl past, zodat je dit zo makkelijk mogelijk kunt implementeren in je leven. We helpen je graag.

check I Diëtistenpraktijk Arnhem I Food2Lifestyle

Wij staan voor je klaar

Marloes Aanstoot

Marloes Aanstoot

Diëtist
Lysanne Bekker

Lysanne Bekker

Diëtist