Eiwitten.
Eiwitten kan je verdelen in twee categorieën: plantaardige eiwitten (tofu, soja, linzen, champignons, kikkererwten, haver) en dierlijke eiwitten (biefstuk, kipfilet, zalm, melk, yoghurt, ei)

Voor gezonde volwassenen geldt een eiwitbehoefte van 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag. Dit betekend dus dat iemand van 75 kg (75 kg  x 0,8 gram=) 60 gram eiwit per dag nodig heeft. Wanneer er voldoende gevarieerd wordt tussen dierlijke en plantaardige eiwitten in je voedingspatroon dekt de basisvoeding deze behoefte gemakkelijk en is er geen extra eiwitsupplement nodig.

Sporter
Een sporter heeft meer eiwitten nodig. Dit komt omdat spieren de grootste hoeveelheid eiwitten in het lichaam bevatten. Tijdens het sporten spelen de spieren een belangrijke rol, en hierdoor ontstaat er spierschade. Deze schade klinkt erg, maar door een gezond voedingspatroon met voldoende eiwitten kunnen de spieren weer herstellen en opbouwen. Daarom hebben sporters dus een hogere eiwitbehoefte dan niet sporters.

Meer eiwitten eten dan behoefte.
Er is geen bewijs dat een eiwitinname boven jouw behoefte zorgt voor meer spiermassa of meer kracht. Focus niet alleen op de eiwitten, maar op een gezond voedingspatroon. Daarnaast wordt een teveel (hoger dan je energiebehoefte) aan calorieën opgeslagen als extra lichaamsvet, en het maakt niet uit of die calorieën uit vet, koolhydraten of eiwitten komen.

Op welk niveau je ook sport: het is allereerst belangrijk dat je basisvoeding op orde is. Is dat bij jou het geval? We hebben een quickscan gemaakt om het te checken >  Klik hier

 

Wij staan voor je klaar

Marloes Aanstoot & Lysanne Bekker

Marloes Aanstoot & Lysanne Bekker

Diëtisten / eigenaren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *