Bij ons ben je op het juiste adres. Het weglaten van lactose in je voedingspatroon helpt om de klachten te verminderen. Meestal is het niet nodig om helemaal lactosevrij te eten, kleine hoeveelheden geven meestal geen klachten. Wij kunnen je in onze praktijk in Arnhem helpen.

Lactose-intolerantie

Lactose is een suiker die in melkproducten voorkomt, daarom heet het ook wel melksuiker. Als je lactose-intolerantie hebt, kunnen je darmen deze suiker niet goed verwerken. Dit wordt veroorzaakt door een tekort aan een enzym: lactase. Dit geeft lang niet altijd klachten. Dit hangt af van de hoeveelheid lactase die nog in de darm wordt gemaakt, de samenstelling van voeding en de soorten bacteriën oftewel darmflora in de darm.

Marloes Aanstoot & Lysanne Bekker

Marloes Aanstoot & Lysanne Bekker

Diëtisten / eigenaren

Drie vormen van lactose-intolerantie

Primaire lactose-intolerantie

Deze vorm komt het meeste voor en ontstaat door onvoldoende productie van het enzym lactase. Lactose zit ook in kleine hoeveelheden in moedermelk. Bijna alle zuigelingen maken voldoende van het enzym lactase aan om de lactose uit de moedermelk goed te kunnen verteren. Maar na het derde levensjaar neemt bij veel Afrikanen, Aziaten, Zuid-Amerikanen en Zuid-Europeanen de productie van het enzym lactase af. Je ziet hier dan ook veel vaker een lactose-intolerantie.

Secundaire lactose-intolerantie

Door een darmwand beschadiging kan er ook een lactose-intolerantie ontstaan. Bijvoorbeeld bij een (chronische) darmontsteking, een operatie of na bestraling van de darm. De darmwand is hierdoor niet meer voldoende in staat om lactase aan te maken. Als de darm weer herstelt is, wordt er weer voldoende lactase aangemaakt. Deze vorm van lactose-intolerantie kan dus tijdelijk zijn.

Aangeboren lactose-intolerantie

Dit is een zeldzame, erfelijke vorm van lactose-intolerantie. Bij deze vorm maak je vanaf de geboorte geen of zeer weinig lactase aan. Moedermelk wordt dus ook niet verdragen. Deze vorm van lactose-intolerantie ontwikkel je dus al vanaf baby af aan, en blijft altijd aanwezig.

Persoonlijk voedingsadvies om jou te helpen met een lactose (beperkt) voedingspatroon!

Hoe kun je er nou voor zorgen dat je dagelijkse eetpatroon geen lactose bevat? Daar kunnen wij je mee helpen! Er zijn veel dingen waar je op kunt letten, zo is een compleet lactose vrij voedingspatroon niet altijd nodig. Een lactose-intolerantie kan ook worden behandeld met een lactosebeperkt voedingspatroon. Meestal is het niet nodig om helemaal geen melk- en melkproducten meer te eten of te drinken. Ook is het vaak niet nodig producten te vermijden met melk of lactose als ingrediënt. Als je nauwelijks melkproducten eet, kunnen er tekorten ontstaan aan bepaalde vitamines en mineralen. Het is verstandig om contact op te nemen met ons als diëtist, wij helpen je graag om je voedingspatroon op een gezonde manier te optimaliseren. We geven eventueel tips voor vervangende producten, zoals sojamelk of rijstmelk en voedingssupplementen. Onze diëtistenpraktijk is gevestigd in Arnhem, waar we jou graag ontvangen. 

Samen coachen we jou om de beste versie van jezelf te worden

Na de intake waarin wij alle informatie gaan verzamelen ontvang jij je persoonlijke voedingsadvies. Er is altijd voldoende ruimte voor tussentijdse vragen die je ook via WhatsApp kan stellen. Tijdens de begeleiding zijn wij er om je te coachen en verder te helpen naar een gezonde leefstijl met een klachtenvrije happy you!

Afspraak inplannen

Enthousiast geworden om aan de slag te gaan? Vraag dan nu gelijk jouw intakegesprek aan. Liever eerst gratis kennismaken? Dat is ook mogelijk.

check I Diëtistenpraktijk Arnhem I Food2Lifestyle

Wij staan voor je klaar

Marloes Aanstoot

Marloes Aanstoot

Diëtist
Lysanne Bekker

Lysanne Bekker

Diëtist