Wat gebeurt er in mijn lichaam tijdens het sporten? Hier gaan we vandaag dieper op in.

De verschillende brandstoffen voor je lichaam

Koolhydraten en vetten - en een heel klein beetje eiwit -  zijn de brandstoffen die het lichaam tijdens het sporten verbruikt. Als je workout of heel lang is of heel intensief is, zijn koolhydraten super belangrijk, denk aan wielrennen, hardlopen etc. Hoe hoger je hartslag is, hoe moeilijker het namelijk is voor je lichaam om uit vetten (met behulp van zuurstof) energie te maken. Koolhydraten kunnen met en zonder zuurstof gebruikt worden. Vandaar dat koolhydraten de ideale brandstofbron zijn bij een intensieve workout. Bij een lagere intensiviteit en langere duur gebruik je in verhouding meer vetten dan koolhydraten, denk aan de sporten zoals golfen, krachttraining en dansen. Zie het als een auto met 2 tanks, een grotere tank met trage diesel (vetten) en een kleinere tank met turbo benzine (koolhydraten).
In de woonwijk, waar je zachter moet rijden gebruik je de diesel tank (vetten) en op de snelweg gebruik je de turbo benzine (koolhydraten).

Nu weet je wat je er gebeurd in je lichaam als je sport. Maar wat kan ik dan het beste eten om goed te presteren?

Richt je eerst op de basis

Op welk niveau je ook sport: het is allereerst belangrijk dat je basisvoeding op orde is. Is dat bij jou het geval? We hebben een quickscan gemaakt om het te checken >  Klik hier

 

Wij staan voor je klaar

Marloes Aanstoot & Lysanne Bekker

Marloes Aanstoot & Lysanne Bekker

Diëtisten / eigenaren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *