In de praktijk krijgen we veel vragen over afvallen. Bij de ene gaat het wat sneller en ‘makkelijker’ dan bij de ander. Zo krijgen we vaak te horen dat mensen het idee hebben dat ‘Andere altijd alles kunnen eten en ik hoef maar naar iets te kijken en ik ben gelijk al dikker. Als er een feestje is geweest of ik ga uiteten, ben ik gelijk een kilo zwaarder.’ Maar is dit ook echt zo?

1 kilo vet = 7000 kcal
Het kan inderdaad wel kloppen dat de weegschaal de volgende dag 1 kilo meer aan geeft. Daar zal niet over worden gelogen. Maar dit is niet gelijk 1 kilo lichaamsvet. We schreven het vorige week al op Instagram en Facebook, om 1 kilo vet te verliezen moet je 7000 kcal minder eten dan je gebruikt. Maar dit is dus ook andersom zo, om 1 kilo vet erbij te krijgen moet je 7000 kcal méér eten dan je verbruik. Blijft je gewicht stabiel bij een inname van 2000 kcal (dus evenveel als je verbruik), zou je als je in één dag 1 kilo wilt aankomen 9000 kcal moeten eten! Voor de vergelijking dat zijn bijna 80 sneden brood belegd met boter en kipfilet of 9 hele repen Tony Chocolonely 😉

Maar de weegschaal geeft toch echt 1 kilo zwaarder aan?
Behalve een klein beetje lichaamsvet, zal het voornamelijk vocht zijn. Tijdens een feestje of in een restaurant maak je andere keuzes dan normaal. Daarnaast zit er veel zout in de producten waardoor je lichaam meer vocht vasthoudt. Ook zullen de voorraden suiker (glucose) in je spieren worden aangevuld door koolhydraat rijke producten als stokbroodjes of taart. Deze voorraden houden ook weer vocht vast. Vergeet daarnaast ook niet het gewicht van al dat eten wat je hebt binnen gekregen. Als je nog niet naar de wc bent geweest zit dit nog in je lichaam. Dit zie je dan naast al het vocht ook weer terug op de weegschaal.

Conclusie
We zullen je geruststellen, je kan bijna niet 1 kilo lichaamsvet zwaarder zijn na één avond. Als je daarna weer terug gaat naar een gezond patroon, zul je dit gewicht (vocht) snel weer zien verdwijnen. Het is belangrijk om juist na één avondje weer terug te gaan naar je gezonde gewoontes en niet de moed op te geven, want daar gaat het dan juist wel mis.

Ps: wil jij in januari aan de slag met je leefstijl? Wij helpen je! Lees hier onze blog en doe mee!

Wij staan voor je klaar

Marloes Aanstoot & Lysanne Bekker

Marloes Aanstoot & Lysanne Bekker

Diëtisten / eigenaren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *