In onze diëtistenpraktijk in Arnhem helpen en begeleiden we mensen met onder andere afvallen. Een groot probleem is de hoeveelheid suiker die we dagelijks binnen krijgen, gewild of ongewild. Dit komt neer op gemiddeld 28-30 suikerklontjes per dag, wat overeen komt met zo’n 40-44 kilo per jaar. We weten allemaal wel dat te veel suiker slecht voor ons is, maar waarom precies? Hierbij 4 redenen waarom het beter is om teveel suiker te vermijden.

Suiker maakt dik
Als we meer glucose binnen krijgen dan het lichaam nodig heeft, wordt het overschot opgeslagen als energievoorraad in je lever en de spieren. Deze voorraad wordt glycogeen genoemd, het gaat hier om een kleine hoeveelheid. De rest van het overschot wordt in je vetcellen opgeslagen.

Suiker voedt schimmels en bacteriën
De (slechte) bacteriën en schimmels in ons maag-darmkanaal zijn dol op suiker. Door suiker worden de slechte bacteriën gevoed, zo ontstaat er een disbalans in onze darmflora. Dit brengt nadelige gevolgen met zich mee, zoals winderigheid, opgeblazen buik etc.

Suiker maakt onze huid ouder
Collageen (wat uit eiwitten bestaat) houdt onze huid vol, elastisch en mooi. Wanneer je teveel suiker eet gaan de eiwitten van het collageen aan elkaar plakken en kunnen ze hun werk niet meer goed uitvoeren. Het gevolg is versuikering van je lichaam met als gevolg rimpels, oneffenheden en deukjes in je huid.

Suiker kan het risico verhogen op allerlei kwalen en ziektes
Denk aan diverse kankersoorten, parkinson, diabetes type 2, hoge bloeddruk, aderverkalking en alzheimer.

Conclusie
De eerste belangrijke stap die je kan zetten is om minder bewerkte voedingsmiddelen te eten. In veel producten wordt er suiker toegevoegd. Denk aan kant-en-klaar producten, ook wordt er suiker toegevoegd aan bijvoorbeeld mayonaise en potjes groente. Let de volgende keer maar eens goed op bij het boodschappen doen. Lees de verpakking en besef dat 1 suikerklontje 4 gram weegt. Hoeveel suikerklontjes zitten er dan in het desbetreffende product?

P.S. Wil jij in januari aan de slag met je leefstijl? Wij helpen je graag! Lees hier onze blog en doe mee!

Wij staan voor je klaar

Marloes Aanstoot & Lysanne Bekker

Marloes Aanstoot & Lysanne Bekker

Diëtisten / eigenaren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *