In onze fridaypoll op Facebook werd er gevraagd; Stel dat je 6 biertjes (200ml) drinkt en 1 frikandel speciaal eet. Hoeveel kcal heb je dan binnen gekregen? We hadden een 100% score voor 824 kcal. Wisten jullie dit of gokten jullie massaal voor de meeste kcal? 😛 

Alcohol levert ook calorieën

Tweederde van de calorieën in bier komen van de alcohol en een derde van de koolhydraten. Alcohol levert 7 calorieën per gram en koolhydraten 4 calorieën per gram. Maar is het je wel eens opgevallen dat je op een fles bier of wijn geen voedingswaardetabel ziet? Dit komt omdat het wettelijk niet verplicht is om dit op het etiket te vermelden van een alcoholische drank. Hieronder staat een overzicht hoeveel calorieën er ongeveer in een drankje zit.

Kcal per bier en wijnsoort

Bier per 250 ml

Alcohol vrij 65 kcal
Radler 100 kcal
Pils 113 kcal
Bier met vruchtensmaak  zoals kriek, rosebier 130 kcal
Zwaar bier  (>7%) 160 kcal

Wijn per 150 ml

Droge witte wijn 100 kcal
Rose 105 kcal
Rode wijn 125 kcal
Zoete witte wijn

145 kcal

Overige

Mixdrank 250 ml 170 kcal
Cocktail 150 ml 275 kcal

 

De grootte van het glas heeft geen invloed op het alcoholgehalte

Meestal is het zo, hoe sterker de drank, hoe kleiner het glas. Gebruik je een glas dat speciaal is gemaakt voor die drank, dan krijg je ongeveer 10 gram alcohol per glas binnen.

Daarnaast gaat een drankje vaak samen met diverse lekkere hapjes. Denk aan een blokje kaas, chips, worst, nootjes enz. Ook deze hapjes bevatten natuurlijk een aantal calorieën. Nu willen wij je niet verbieden om af en toe eens een lekker glaasje wijn of een  biertje te nemen, maar wees je wel bewust van het feit dat ook alcohol calorieën levert. Beperk het daarom tot 1 a 2 glazen voor in het weekend. Om de energie van een glas pils, ±100 kcal, weer te verbranden moet je ongeveer; 30 minuten wandelen of 20 minuten fietsen of 10 minuten hardlopen.

Wij staan voor je klaar

Marloes Aanstoot & Lysanne Bekker

Marloes Aanstoot & Lysanne Bekker

Diëtisten / eigenaren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *